Santosha - Natuurgeneeskundige praktijk
Inloggen

Behandelingen

Lachyoga

 

LachyogaWat is lachyoga?

Lachyoga / Hasya yoga is in 1995 ontwikkeld door Dr. Madan Kataria, arts interne geneeskunde en cardiologie in Mumbai (Bombay) te India.

Lachyoga is lachen zonder reden. Ervaar de positieve effecten van simpelweg “lachen om het lachen” op lichaam en geest.

Als lachyoga begeleider gebruik ik diverse eenvoudige lachtechnieken en speelse oefeningen om het lachen te bevorderen. Het yoga gedeelte bestaat uit eenvoudige rek- en strekoefeningen. Ook wordt aandacht besteed aan de ademhaling. Lachyoga wordt gewoonlijk in groepsverband gegeven. Interactie en oogcontact spelen bij lachyoga namelijk een grote rol. Een lachyoga sessie wordt vaak afgesloten met een meditatie.

(Gezondheid)voordelen van lachen

Anti stress

 • Lachen ontspant de spieren.
 • Het zorgt voor een grotere bloedtoevoer naar alle organen en spieren in het lichaam.
 • Lachen reduceert het niveau van de stresshormonen epinefrine en cortisol in het lichaam.


Sterker immuunsysteem

Lachen helpt het aantal Natural Killer cellen in het lichaam te vergroten en de doses afweerstoffen (immunoglobuline A) in het bloed te verhogen.


Goede aerobic oefening

 • Lachen stimuleert het hart en de bloedcirculatie.Lachyoga
 • Lachen verbetert de longcapaciteit en verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed.
 • Tijdens het lachen inhaleer je namelijk meer zuurstof dan gewoonlijk. Dit heeft ook een positief effect op mensen met astma en bronchitis.
 • Lachen zorgt voor een goede oefening van het middenrif en de buikspieren. Uit onderzoek is gebleken dat een minuut lachen gelijk staat aan tien minuten oefenen op een roeimachine.

Preventief en stimulerend

 • Lachen verhoogt de aanmaak van endorfine, een hormoon dat pijn reduceert en ontspannend en lustverhogend werkt.
 • Endorfine wordt ook wel het 'voel je goed hormoon' genoemd.
 • Bij lachen wordt ook serotonine en dopamine aangemaakt, welke als antidepressiva in het lichaam fungeren.
 • Lachen traint de gezichtsspieren. De huid wordt door een sterkere doorbloeding beter gevoed, blijft soepel (minder rimpels) en u krijgt een natuurlijke blos op uw wangen.
 • Lachen masseert de inwendige organen, wat leidt tot een betere bloedtoevoer en daardoor beter functioneren van het lichaam. Lachen masseert de darmen en bevordert de stoelgang.

Sociale voordelen
Lachyoga
Lachende mensen komen positiever en aantrekkelijker over. Lachen, ook in moeilijke situaties, brengt mensen dichter bij elkaar. Vaak dient het als ijsbreker en lucht het op. Lachen overwint remmingen en geeft zelfvertrouwen. U leert relativeren en alles positiever te bekijken.
Lachen is leuk. U kunt het overal doen en heeft het altijd ‘in huis’.
Lachen bevordert de creativiteit.


Voor wie is lachyoga?

Lachyoga doe je met elkaar en is geschikt voor jong en oud. Lachyoga wordt gegeven bij bedrijven (teambuilding, stressmanagement, verhogen sfeer en productiviteit), scholen (kinderen, jeugd, volwassenen), ziekenhuizen, bejaardencentra, revalidatiecentra, welzijnsinstellingen, vriendenclubs, en in alle andere situaties waarbij het belangrijk is dat de deelnemers de positieve effecten van lachen ervaren en zich meer gaan ontspannen.

Is lachyoga voor iedereen geschikt?

In principe kan iedereen aan lachyoga deelnemen, echter is lachyoga eerder geschikt voor de 'serieuze' lacher dan voor de pure lolbroek. Vooraf 'in de stemming komen' door het nuttigen van alcohol past bijvoorbeeld niet bij het concept lachyoga. Men kan meedoen zonder voorkennis, bepaalde lenigheid (er worden geen asana's uit de yogaleer gedaan) of lidmaatschap.
Lachyoga wordt gegeven binnen allerlei culturen en voor allerlei doelgroepen en leeftijden.
Toch is het in sommige situaties raadzaam om voor deelname een huisarts of specialist te raadplegen, namelijk bij:

 • recente operatie 
 • liesbreuk 
 • aambeien 
 • hartklachten met pijn in de borst 
 • verzakte baarmoeder 
 • acute virale infecties (als griep) 
 • groene staar (oogziekte met hoge druk op de ogen) 
 • andere ongenoegens waarbij men twijfelt of het goed is om deel te nemen.

  

Waarom doen mensen mee aan lachyoga?

Velen komen uit nieuwsgierigheid ("lachyoga, wat is dat?...lijkt me wel lachen"), hoewel men zich natuurlijk kan afvragen of dit de enigste aanleiding is. Vaak gaat het dan om het gezelligheidsprincipe, het sociale gebeuren. Dikwijls geven deelnemers ook aan dat ze vinden dat er meer gelachen moet worden in de wereld en dat ze daar graag aan bijdragen.
Sommigen doen hieraan mee om een wending te kunnen geven aan hun negatieve emoties en spanningen en anderen vanuit pure spiritualiteit.
Er zijn deelnemers die komen voor ontspanning (soms op advies van een behandelend arts of specialist) en er zijn mensen die zelf actief zijn in het alternatieve circuit (bijv. met een eigen praktijk) en lachyoga als welkome aanvulling zien om dit in hun (yoga)praktijk te kunnen integreren.
Nieuwkomers zijn nog wel eens afwachtend en onzeker (wellicht een beetje gek en onwennig in het begin), maar in korte tijd voelt men zich vaak al meer ontspannen. Wanneer men zich gewoon overgeeft aan de situatie, zal eerder effect worden bereikt.

'Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren!'

Boedha
  
 

Santosha logoSANTOSHA
Natuurgeneeskundige praktijk

 

Inloggen or Registreren