Santosha - Natuurgeneeskundige praktijk
Inloggen

Behandelingen

Voetreflexologie

Wat is voetreflexologie?


Ongeveer 5000 jaar geleden werd in China de basis gelegd voor de huidige voet- en lichaamsreflexzonetherapie in de vorm van drukpunttherapie. Grondlegger van de zonetherapie was William H. Fitzgerald, Amerikaans chirurg, die in 1913 met onderzoek begon naar deze genezingsmethode.

De hedendaagse voetreflexzonetherapie zoals die nu wordt toegepast, is het werk van vooral Dr. Eunice Ingham. In 1937 werd deze therapie ook in Nederland geïntroduceerd. Basis van deze zonetherapie is dat het lichaam wordt verdeeld in 10 zones, die van het hoofd tot aan de handen, door de romp heen tot aan de voeten lopen. Organen die ‘ziek’ zijn, beïnvloeden onder en/of bovenliggende organen.

Voetreflexologie is een holistische behandeling. Dat wil zeggen dat men niet werkt vanuit de klacht, maar vanuit de mens als geheel. Tevens heeft de therapie een preventieve werking om ziekte te voorkomen. Stress is immers een belangrijk probleem in hedendaagse ziekten. Door de ontspannende werking van voetreflextherapie kan stress sterk worden verminderd of zelfs verdwijnen.

Het hele lichaam weerspiegelt zich in de voeten.

Op de volgende afbeelding is goed te zien welke lichaamsdelen corresponderen met de drukpunten op de voeten:

Bij voetreflexologie gaat men er vanuit dat ons hele lichaam terug te vinden is op onze voeten, in de vorm van reflexzones. Reflexzones zijn “gebieden”op de voet die een lichaamsdeel, klier of orgaan weerspiegelen. Door middel van massage van deze reflexzones wordt het lichaam gestimuleerd om eerst te ontspannen (homeostase) om van daaruit het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan te wenden en afvalstoffen af te voeren. Hierdoor worden blokkades opgeheven en kunnen lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen. Dit heeft ook een zeer gunstige invloed op de psyche omdat geest en lichaam een zijn.

Wanneer inzetbaar?

preventief
Centraal staat het in evenwicht (gezond) zijn en blijven. Gericht op het voorkomen van klachten.

curatief
Het genezingsproces staat hierbij centraal. Gericht op herstel bij ziekte of na een operatie en dus heel geschikt als aanvulling op een reguliere behandeling;

palliatief
Centraal staat het verlichten van (pijn)klachten en andere symptomen, voortvloeiend uit aandoeningen/ziekten die niet meer te genezen zijn. Gericht op pijn- en symptoombestrijding.

De behandeling Praktijk natuurgeneeksunde

Een consult duurt ca. 1 ½ uur. De voetreflex behandeling duurt ca. 1 uur. Voorafgaand aan elk consult vindt er altijd een gesprek plaats. Afhankelijk van de klacht wordt er ter  ondersteuning van de behandeling een voetenbad, met kruiden of Himalaya zout, gegeven. Na of al tijdens de behandeling worden de voeten besproken: elke voet vertelt zijn eigen verhaal.

Tijdens het 1e consult wordt er een behandelplan opgesteld. Zo mogelijk wordt er 1 x per week behandeld. Na 3 tot 5 behandelingen worden resultaten zichtbaar en verminderen de klachten. Er volgt een evaluatie en het behandelplan wordt eventueel bijgesteld.

De behandeling kent ook Chinese technieken, chinflex®, daarom worden zowel de voeten als de onderbenen met de knieën behandeld.
Ter ondersteuning van de voetreflexzonetherapie wordt er gebruik gemaakt van etherische massageoliën, aromatherapie en ontspannende muziek.Reacties na een behandeling

 • Men voelt zich ontspannen en krijgt nieuwe energie.
 • Men komt dichter bij zijn eigen gevoel.
 • Men ervaart diverse emoties.
 • Klachten kunnen soms verergeren, dit kan enkele dagen duren, dit is een positief teken omdat het lichaam reactie geeft op de behandeling.  

Voetreflexzonetherapie kan ingezet worden, o.a. bij:

 • als therapie tegen stress, gespannenheid, vermoeidheid en burn-out
 • schouder, nek -en rugklachten
 • reumatische klachten, Fybromyalgie
 • psychische onbalans
 • geeft goede resultaten bij darm -en maagklachten
 • obstipatie klachten bij kinderen
 • hoofdpijn/migraine
 • hormonale disbalans
 • ADHD, kinderen en volwassenen
 • als ontspanning
 • preventief weerstand verhogend

Het doel van voetreflexologie is:

Het lichaam in balans brengen en de conditie herstellen en op peil houden.

  
 

Santosha logoSANTOSHA
Natuurgeneeskundige praktijk

 

Inloggen or Registreren